ATB de tweede seizoenshelft begint…

Na een de eerste helft volgt altijd de tweede helft, en voor velen ook een derde helft, die proberen ze dan ook winnend af te sluiten. De eerste helft van het ATB seizoen, was aan de natte kant, maar hoewel het nat was, kon er toch elke zaterdag een ritje worden gemaakt op de ATB. Ook toen de temperatuur onder nul ging en er sneeuw lag op1 december. Veel toertochten werden afgelast, zo niet alle, toch konden we een leuk rondje maken door het Urkerbos. {nl} {nl}Zoals gezegd een natte eerste seizoenshelft, maar toch elke zaterdag kunnen fietsen, het was soms behelpen en tussen de buien door manoeuvrerend, wachten waar de regen ging vallen. Dan was het even kijken welk toertocht we gingen doen. Alleen in Nunspeet kregen we echt regen over ons heen, in de laatste 10 km wel te verstaan. Dat maakte het parcours tot een glibberig iets, konden we mooi onze evenwicht gevoel op de fiets testen. Ook twee maal gebiket nadat er een nacht regen overheen was getrokken, dit was in Stroe en de eerste tocht in Heerde. In Heerde droogde het parcours al na een 45 minuutjes goed op, daarna was het heerlijk raggen door het bos.{nl} {nl}De tweede seizoenshelft werd ingeluid, met een rondje door het Urkerbos op 1 januari wel te verstaan. Een tocht in de middag gedaan van ongeveer 25km. Tja als je maar ff slingert en van links naar rechts gaat en dan weer andersom, dan kom je wel op wat kilometers. Het Urkerbos was trouwens erg nat, ga maar uit van de regen die er oude jaaravond viel. Gelukkig werd het later in de week droger. {nl} {nl}Zo kon het gebeuren dat we de tweede tocht in Heerde over een stuk droger parcours gingen dan de eerste keer. Deze tocht in Heerde was afgelopen zaterdag 5 januari. Hiernaar toe waren gereisd, ondergetekende, Leendert Visser en gastrijder Gerrit Buis. We hebben ons aldaar ingeschreven voor de 45km, en konden rond 9:15uur starten. De grote meute was waarschijnlijk al vertrokken, want dat er 874 deelnemers waren, hebben wij niet zoveel last van gehad. Tuurlijk haal je wel eens iemand in, of komt er iemand om je heen, maar het ging dit keer heel gemoedelijk. De bossen lagen er keurig bij, wat altijd weer een fantastisch gezicht oplevert. Het parcours was voor 85% droog, ja je komt natuurlijk altijd een nat stukje tegen of een modderpoel. In het begin er om heen proberen te rijden, later er ook dwars door heen. Het is namelijk van grootste belang, om in te schatten, is het daadwerkelijk een modderpoel of is het een pad, dat gewoon onder water staat. Maar dat zie je natuurlijk niet altijd van tevoren aan het water oppervlakte af. En dan met een smart Phone in je achterzak, om de route te peilen, niet vallen is dan het devies. {nl} {nl}De eerste 20km werden met een rap tempo afgelegd, toen was daar de rust pauze, een lekker bekertje bouillon en een krentenbrood, waren een beloning op zich. Na de pauze werd er iets rustiger aan gedaan, maar na 7,5km rustig werd het tempo toch weer opgevoerd, je gaat dan toch weer op in het tempo van de single tracks, deze wil je lekker snel nemen. Ook het droge parcours deed hier aan mee, om iets sneller te biken. Met nog een lekkere heuvels op het eind, werd er zelfs nog een eindsprint ingezet. Gerrit Buis kwam als eerste bij het eindpunt, waarna Leendert en Klaas rap volgden. De hele tocht zijn we bij elkaar gebleven en dat mag uniek worden genoemd. Meestal vallen er al snel gaatjes als je met drie man gaat biken. Alle drie bleken een goede dag te hebben. Om 12:15 uur werd er weer richting Urk gereden. Al hoewel, je het met een Prius nooit weet, we moesten in Kampen nog ff tanken en meteen de bikes afgespoten. Top geregeld.{nl} {nl}Met de komende tochten op de agenda, Ruinen, Staphorst, Ommen, allen in januari, en de  voorspellingen een beetje bekijkend (no rain) zal het een mooie tweede seizoenshelft worden. Deze wordt dan op 16 of 23 maart afgesloten met en ATB rondje te Schoorl. Ja we moeten eenmaal in het seizoen op de Schoorlse Nok hebben gestaan. Half maart zal dan het wegseizoen ook al weer aanvangen, ditmaal iets vroeger dan normaal, want 187km op 1 dag door Frankrijk fietsen, zal niet vanzelf gaan. {nl} {nl}Is geschreven: Klaas Molenaar