Goed op de fiets zitten

Teveel fietsers zijn te lang bezig om een juiste zit te vinden. Menigeen lukt dat niet en “lijdt” daardoor onnodig, zeker wanneer er veel kilometers worden gemaakt. In het peloton en zeker in een toergroep ziet men maar al te vaak renners de rug of schouders strekken, handen of voeten schudden (tintelen). Allerhande klachten die het gevolg kunnen zijn van een verkeerd afgestelde fiets.{nl} {nl}Wat gaat er vaak fout?{nl} {nl}De grootste fouten worden gemaakt met een computermeting vooraf, als men een nieuwe racefiets of MTB koopt. Men meet been-, arm-, romplengte enz.{nl}Uit deze gegevens rekent de computer een gemiddelde uit. De computer houdt echter geen rekening met het feit dat de renner een persoon is van 22 jaar en b.v. 76 kg, of een persoon is van 58 jaar en 98 kg met dezelfde lengte. Beide keren zal de computer dezelfde meting laten zien.{nl}De computer gaat alleen uit van de lengte van de ledematen. Men kan dan er van uitgaan dat men er bij beide personen behoorlijk naast kan zitten. De computer houdt ook geen rekening met bestaande ongemakken en naar de hoogte van b.v. de remhevels wordt zo wie zo niet gekeken (slapende handen), om over de positie van de schoenplaatjes maar te zwijgen.{nl}Kortom, een computer houdt geen rekening met lichamelijke afwijkingen of persoonlijke voorkeuren, maar gaat uit van gemiddelde waarden.{nl}Bij aankoop van een gebruikte fiets moet je alles zelf maar uitzoeken.{nl}Natuurlijk zijn niet alle pijntjes of klachten het gevolg van een verkeerde fietsafstelling. Ze kunnen ook het gevolg zijn van b.v. ongetraindheid, overbelasting of van lichamelijke aard.{nl}Omgekeerd kan het ook zo zijn, dat je nergens last van hebt en je dus denkt dat je goed zit. Toch met een verbeterde fietspositie zou het best zo kunnen zijn dat je misschien wel een hoger km gemiddelde kunt rijden met hetzelfde energie verbruik.{nl} {nl}Hoe moet het dan wel ?{nl} {nl}De volgende punten zijn voor een goede fietshouding van belang:{nl}Doel van de renner, competitie (criterium, marathon, triatlon), sportief gebruik. Samen met de renner wordt op zijn eigen fiets, na een opwarmfase op de rollerbank, gezocht naar wat voor de renner de meest ideale fietshouding is tussen efficientie, krachtmaximalisatie, weerstand en comfort. Gekeken wordt naar de positie van de schoenplaatjes, hielsprong schoen, de zadelhoogte, zadelterugstand, crancklengte, lengte voorbouw, breedte en hoogte van het stuur en de positie van de remgrepen.{nl} {nl}Met een fietsmeting kan een goed en individueel advies gegeven worden waardoor klachten verholpen kunnen worden, een hoger gemiddelde gereden kan worden en wat zeker het belangrijkste is met meer fietsplezier.{nl}Dat geldt niet alleen voor volwassen renners, maar zeker ook voor junioren en nieuwelingen in de groei. Deze groep kan door regelmatige metingen en correcties behoed worden voor een verkeerde houding en de daaruit voortkomende blessures en misschien wel voor voortijdig stoppen van de wielersport.{nl} {nl}Een meting met eventuele correcties duurt ongeveer 1 uur 45 min.{nl}