Bart Dikeboer(sport arts ALO te Groningen)

{nl} De rek is eruit! Rekken helpt wel maar het werkt niet   Bart Dikkeboer   Nu heeft het ook in de krant gestaan: “rekken werkt niet”. Er waren al een aantal artikelen gepubliceerd in vakbladen, maar we hebben het stil kunnen houden tot nu toe. Maar nu is onontkoombaar. Het stretchtijdperk is ten einde.   In Nederland was het het proefschrift van Jan Halbertsma die aantoonde dat stretchoefeningen geen veranderingen in de lengte veroorzaakte; dat de spier niet soepeler werd en dat alleen sprake was van een toegenomen pijntolerantie. Ik neem afscheid van een tijdperk. In 1984 schreef ik in dit blad een artikel “Rekken of verrekken” met een aantal veronderstellingen over de nuttige effecten van het uitvoeren van rekkingsoefeningen. Er is niets van uitgekomen. Het uitvoeren van rekkingsoefeningen geeft geen aantoonbare veranderingen in het bindweefsel zoals Viidik veronderstelde; het geeft geen verhoogde doorbloeding zoals Anderson suggereerde en het werkt niet preventief tegen sportblessures zoals collega gymnatieker Willem van Mechelen 10 jaar geleden al in zijn proefschrift beschreef.   Rekken als onderdeel van een warming-up, met de bedoeling om prestaties te verbeteren en blessure te voorkomen is een hype gebleken, maar wel een langdurige hype. Een hele generatie is er mee opgevoed. De sportcultuur is er mee doordrenkt. Op school leerde je het. In de sportvereniging is het gemeengoed. Op de ALO werd het nog eens dunnetjes overgedaan. Iedereen heeft het de laatste 20 jaar met de paplepel ingegoten gekregen. Dat pak je mensen niet zomaar af. Er is veel verzet tegen veranderingen. Dat is nodig om de balans niet te verliezen. De 'ja-maar-vragen' klinken luid[1] Maar het is echt waar: er is keihard en meerdere keren in internationaal wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat stretchen niet werkt. Maar het helpt wel. Sommige mensen zweren erbij. Zeggen dat ze al jaren rekken om leniger te worden en weten ze dat nog jaren zullen moeten volhouden. Van ‘evangelisch enthousiasme’  wordt in het Britisch Medical Journal gesproken in het artikel waar de Australi